Motor tipleri: mevcut modellere genel bakış

Motor tipleri: mevcut modellere genel bakış

Araba motorları karmaşıklıkları, güçleri ve sağladıkları performansla meraklıları yakalar ve büyüler. Ancak otomobil dünyasını daha da büyüleyici kılan şey, arabalara takılabilen motor türlerinin çeşitliliği, zaman içinde icat edilen alternatifler ve bunların sürekli gelişimidir.

İçerik:

Her motor türü birbirinden çok farklı özelliklere sahiptir: geometri, yakıt türünden, işleyişinden ve 2 Dört veya iki zamanlı motorlarda, V6’da, boxer motorlarda olduğu gibi motorun özelliklerine göre farklı sayılarda ve düzenlerde olabilen piston ve silindir gibimotor bileşenleri… Kısaca, mekanik varyantların olasılıkları çoktur.

İlk üretilen motorlar yalnızca benzinli idi, daha sonra dizel geldi, bunu LPG ve izledi 2 modelmetan, daha sonra elektrikli olanlara ve hibrit arabalara geçiyoruz.

Bu makalede tüm türlerin ne olduğunu keşfedeceksiniz. motorlar ve özellikleri, sizin için en uygun olanı seçmenize yardımcı olacak başlıca özelliklerdir.

Motorlar nasıl sınıflandırılır?

çeşitli motor türlerinin listesi önemli ölçüde genişletilmiştir: ilk motorun icadından, yani Sanayi Devrimi’nin başlangıcına işaret eden buhar motorunun icadından, daha sonra bu motora geçilmesine kadar Modern toplumu değiştiren yanmalı motordan, bugün daha sürdürülebilir ve çevre dostu mekaniklere doğru bize eşlik eden elektrik motorlarının hızlı gelişimine kadar. 

Motor teknolojisi, özellikle araba motorları söz konusu olduğunda, malzeme teknolojileri ve kimyanın gelişmesine paralel olarak sürekli yenilenmektedir, çünkü yüksek performanslı, uzun ömürlü ve garantili motorlara ihtiyaç vardır. güvenlik ve güç.

Şu anda dolaşımda olan ve piyasada yaygın olarak bulunan araba motorları arasındaki ilk alt bölüm, güç kaynağı türüne göre bulunabilir; aslında elimizde:

  • Benzinli motor;
  • Dizel motor;
  • LPG motor;
  • Metan motoru;
  • Elektrik motoru;

    Benzinli motor

    Benzinli motor bir buji ateşlemeli motordur; aslında yakıtın yanması, kıvılcım bir veya daha fazla buji tarafından üretilir.

    Tüm içten yanmalı motorlar gibi, benzinli motor da aynı zamanda elektrik motorunun sahip olduğu kimyasal enerjiyi dönüştürür. pistonun hareketiyle harekete geçen biyel kolu-krank mekanizması sayesinde yakıt, mekanik enerjide kullanılır. Bu nedenle tüm yanma ve ateşleme süreci silindirlerde gerçekleşir.

    Benzinli motorlar:

    • dört zamanlı: çoğu araçta kullanılır. Operasyonunun dört aşamayı içermesi nedeniyle buna böyle adlandırılması: emme, sıkıştırma, genleşme ve egzoz. Krank mili, dört aşamayı tamamlamak için iki devir yapar.

    Emme aşaması sırasında, piston, silindirin üst ölü merkezinden alt ölü merkezine geçerek, böylece silindiri dolduran hava girişi. Sıkıştırma aşaması, piston yükseldiğinde ve hava-yakıt karışımını ezdiğinde başlar. Oluşan basınç, havanın ısınmasına neden olur ve buji tarafından üretilen kıvılcımın tetiklediği ateşlemeye hazırlanır. Yanma güçlü bir genleşmeye neden olur ve bu da pistonu alt noktaya doğru iter. Döngü, üst noktaya yükselen pistonun gazların kaçmasına izin verdiği egzoz aşamasıyla sona erer. Dört zamanlı motorların içinde üç tür çevrim vardır: Otto, Miller ve Atkinson.

    • İki zamanlı: bazı mopedler ve bazı endüstriyel araçlar için kullanılır makinelerin emisyonları yüksektir. Aslında bu tür motorlar, hafif mavimsi egzoz dumanı yayarlar; bu, yağlamak için yağı benzinle karıştırdıklarının bir işaretidir.

    Bu motor, pistonun hareketi sırasında iki aşamayı takip eder: Yükselme aşamasında giriş ve sıkıştırma, alçalma aşamasında ise genişleme ve egzoz. Yani krank mili döngüyü tamamlamak için yalnızca bir devir yaptı.

    Dizel motor

    Dizelmotor bir tür içten yanmalı motordur. başlangıçta bitkisel yağla çalışan motor , bugün dizelle çalışıyor. Yakıtın kendiliğinden tutuşması için sıkıştırma ilkesini kullanır. 

    Bu durumda bujilerin müdahalesine gerek yoktur.

    Fakat dizel motor nasıl çalışır? Dizel motor ayrıca dört aşamada çalışır: 

    • Emme: alt ölü noktaya doğru hareket eden piston, pistonun içindeki havayı emer. emme valfi aracılığıyla silindir;
    • Sıkıştırma: bu nedenle piston silindirin üst kısmına doğru hareket eder ve içindeki havayı sıkıştırır; bu da güçlü sıkıştırma nedeniyle aşırı ısınır;
    • Enjeksiyon: yalnızca piston üst ölü merkezdeyken enjektör aracılığıyla yakıt silindirin içine püskürtülür ve silindir çok sıcak bir ortam bulduğunda buharlaşır ve kendiliğinden yanar.70’li yıllarda Holder motorları veya Detroit dizel motorları gibi dizel motorların çeşitli örneklerini gördük ama son zamanlarda Toyota ve Renault gibi firmalar da küçük otomobillerde kullanılmak üzere küçük hacimli dizel motorlar üzerinde çalışmalar yürütüyorlar. 

      Dizel motor, benzinli motora göre daha yüksek sıkıştırma oranı kullanabildiği için genel olarak: daha az CO2 yayar, daha düşük tüketime sahiptir, ve mekanik özellikleri yüksek performansı garanti eder. 

      Ayrıca, bir dizel motorun ortalama ömrü benzinli motordan daha uzundur ve en yeni nesil büyük deplasmanlı motorlarda 500 bin km’ye kadar ulaşabilir. arabalar . Ancak ne yazık ki dizel motor, yakıtının kendine özgü özellikleri nedeniyle, hepimizin bildiği ve kademeli olarak hizmet dışı bırakılmaya yol açan emisyon sorunlarını da beraberinde getiriyor.

      LPG motoru

      İçten yanmalı motorlar arasında, Sıvılaştırılmış Petrol Gazı’nın kısaltması olan LPG motorları bulunur. Sıvılaştırılmış gaz, bir sıkıştırma işlemi yoluyla daha az yer kaplayabilir ve dolayısıyla kolayca taşınabilir. Bu sıkıştırma sayesinde arabanın deposu, metan gibi diğer motorlara yakıt sağlayan diğer gazlardan daha fazla miktarda içerebilmektedir. 

      LPG zehirli değildir ve silindirlerin, tankların ve cihazların sağladığı güvenlik düzeyi, yanıcı olmasına rağmen onu güvenli bir yakıt haline getirmiştir. 

      Güvenlik nedeniyle, LPG depoları kurulumdan on yıl sonra değiştirilmelidir.

      Bir arabanın LPG sisteminde , yakıt sıvı halden gaza geçer. redüktör veya buharlaştırıcı adı verilen bir cihaz aracılığıyla gaz halindeki durum. Bu şekilde gaz solenoid valflerden akar ve valfin üzerinde bulunan emme manifolduna enjekte edilir

      Kalori değeri benzine göre biraz daha düşük olan LPG daha az yanar ve bu nedenle motor soğukken benzinle çalışan motoru çalıştırıp ardından LPG yakıt dolumuna geçmek daha iyidir. . Bunun mümkün olmasının nedeni, LPG’li motorun çalışma çevriminin benzinle tamamen aynı olması ve dolayısıyla motorun bir yakıt veya diğer yakıtla ayrım yapmadan çalışabilmesidir. Bu nedenle kontrol panelinde bulunan basit bir anahtar, bir sistemden diğerine son derece basit bir şekilde geçiş yapılmasına olanak tanır.

      Metan motoru

      Metan motorları onlar çevreye saygı açısından sıvı yakıtlara iyi bir alternatiftir,  özel yanma türü sayesinde metan motoru egzoz gazı (CO2) olarak yalnızca karbondioksit yayar. ve su.

      Metan motorunun çalışması, benzinli motorunkiyle aynıdır ve aslında, yakıtla çalışan arabaların farklı versiyonları mevcuttur. Piyasada çift yakıtlı petrol/metan. Metan motorunun tek sıkıntılı noktası metanın kalorifik değerinin benzine göre daha düşük olmasıdır. Aslında metan motorunun özgül gücü, aynı hacimdeki ancak LPG veya benzinle çalışan bir motora göre daha düşüktür.

      Metan motorunun yakıt olarak kullanılmasındaki sorunlar, onun gazlı doğasından kaynaklanmaktadır ve bu nedenle tank içinde metanın 200 bar’ın üzerinde yüklendiği, bazen büyük olan bir silindirdir.

      Bu tür bir motoru kullanmanın avantajları kesinlikle şunlardır: gaz emisyonlarında olağanüstü bir azalma, emisyonların mükemmel bir şekilde temizlenmesi.

      Ancak sonuç olarak, aynı yapıdaki benzinle çalışan motorlara kıyasla daha az özerkliğe ve daha düşük performansa sahip arabalarımız var. 

      Elektrik motoru

      Elektrik motorları, aracın en azından aracın bulunduğu yerde sıfır emisyona sahip olmasını sağlar. 

      Elektrik motorunun, içten yanmalı motordan farklı bir tork eğrisi vardır ve bu, genellikle hız değişikliğine gerek kalmadan daha basit mekanizmaların kullanılmasına olanak tanır. Genellikle lityum iyon hücrelerden oluşan ve arabayı bir şarj noktasına bağlayarak şarj edilebilen bir grup pil tarafından çalıştırılır.

      I elektrik motorlar, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren elektromanyetizma ilkesinden yararlanır ve bu nedenle, içten yanmalı motorların aksine, elektrik motoru bir anlık tork sağlar; güç başlangıçtan itibaren mevcuttur. 

      Elektrik motorunun özelliklerinden biri de dinamo işlevini de yerine getirebilmesidir, yani araba yavaşladığında veya fren yaptığında dinamo gibi çalışan motor, fren görevi görerek elektrik enerjisi üretir. yeniden şarj edilmek üzere pillere gönderilir.

      Elektrikli arabaların en büyük sınırlaması, pillerin zayıf özerkliği ve yavaş şarj süresinden kaynaklanmaktadır.

      Elektrikli motorlar vardır, fiş olmadan da çalışır, buna yakıt hücresi denir.Yeni bir araba satın almak söz konusu olduğunda, araba modellerini ve çeşitli araba üreticilerini dikkate almanın yanı sıra, mevcut tüm araba motorları arasından hangisinin bizim için en uygun olduğunu da seçmemiz gerekir. . Bu nedenle, başlamak için kullanım ihtiyaçlarının neler olduğunu, en sık geçilen yolları ve sürüş ihtiyaçlarını

      değerlendirmeniz gerekir. 4Fakat ne yazık ki bir arıza nedeniyle arabanızın motorunu değiştirmeniz gerekiyorsa ne tür bir motor satın almalısınız? Bunun pahalı bir harcama olduğunu biliyoruz. Bu nedenle yeniden üretilmiş bir motor satın almayı düşünmelisiniz. Yeniden üretilmiş motorlar daha önce kullanılmış, ancak yenilenmiş ve tamamen yeni yedek parçalara sahip motorlardır. Bu seçim sürdürülebilirliğe katkıda bulunur ve tasarruf, verimlilik ve güvenlik açısından mükemmel bir çözüm sunar. Daha fazla bilgi istiyorsanız, yeniden üretilmiş bir motoru seçmeniz ve bilinçli bir motoru seçmeniz için size 3 neden daha sunuyoruz. 1karar .

      .

      Yazıyı puanla
      [Toplam: 0 oy

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top