Motor bileşenleri: bunların ne olduğunu ve birlikte nasıl çalıştıklarını öğrenin

Motor bileşenleri: bunların ne olduğunu ve birlikte nasıl çalıştıklarını öğrenin

Hayatınızda en az bir kez güvendiğiniz tamircinize başvurmuş ve varlığından haberdar olmadığınız pistonlar, eksantrik mili ve diğer motor bileşenleri hakkında bir şeyler duymuş olacaksınız.

İçerik:

Daha sonra öğreneceksiniz. Otomobilinizin kaputunun altında neyin saklı olduğunu merak etmeye ve olağanüstü bir mühendislik çalışması sayesinde bileşenleri birbirine mükemmel uyum sağlayan ve birbirleriyle sinerji içinde işbirliği yapan motorun nasıl yapıldığını keşfetmeye merak sardınız. bu her meraklıyı büyülemektedir.

Benzinli motorları çalıştırmak için gerekli kıvılcımı oluşturan bujiden, bağlantı çubuğuna ve pistonlara kadar silindirlerin içine kayan parçalar: Bu makalede, yanmalı motor parçalarının ne olduğunu, adlarını ve arabayı çalıştırmak ve hareket ettirmek için gereken sürüş gücünü üretmek üzere birlikte nasıl çalıştıklarını keşfedeceksiniz.

Araba motoru nasıl yapılır?

Motor, içinde krank milinin bulunduğu, karter adı verilen dökme demir veya alüminyum alaşımlı bir bloktan oluşur. vesilindirler. Silindirlerin içinde, hareketleriyle hava ve benzin karışımını sıkıştıran ve yandığında motorun işleyişine hayat veren pistonlar kayar.

Her ne kadar bazı dizel motorla ve benzinli motor arasındaki farklar, aracın motor şeması ve ana bileşenleri her iki versiyonda da mevcuttur.

Motorun parçaları nelerdir?

İçten yanmalı bir motorun nasıl çalıştığını anlamak için, arabanın motorunun bileşimini ve her bir bileşenin yakıtın yanma sürecinde oynadığı rolü bilmek önemlidir.

Karter, silindir kapağı, silindirler, pistonlar, valfler, eksantrik mili ile dağıtım, yakıt, egzoz ve yağlama sistemleri temel motor parçalarıdır.

Kendi doğası nedeniyle motor bileşenleri, motor bileşenleri termal stres koşullarına ve aşınma fenomenine maruz kalır. Bu stres koşullarının oluşturduğu sorunlar, soğutma ve yağlama sistemi tarafından kontrol altında tutulur. Sıcaklıkların veya yağlamanın kontrol edilememesi, en yaygın 5 motor probleminden birine yol açabilir.

Yüksek sıcaklıklara ulaşmak aslında silindir kapağına, valflere, pistonlara ve diğer motor parçalarına zarar verebilecek olaylar yaratabilir. Aşırı ısınmayı önlemek ve sıcaklıkları sınırlar dahilinde tutmak için motorlar, radyatör gibi soğutma sistemleriyle donatılmıştır.

Aşınma bu kaçınılmazdır. Motor parçalarının sürekli hareketi nedeniyle süreç. Pistonlar, biyel kolları, valfler ve diğer parçalar sürekli hareket halindedir ve zamanla bozulma eğilimi gösterirler. Bu durumda, yağlama sistemi önemli bir rol oynar: Yağ, sürtünmeyi azaltmak için hareketli parçaları yağlar.

Ancak bu sistemler, hareket eden parçaları yağlar. Otomobil motorunun sağlıklı olması ve performansının garanti edilmesi, bu nedenle düzenli bakımın yapılması, motorun içine pislik girmesini önlemek için yağın ve filtrenin değiştirilmesi, soğutma sistemi ve su pompasını kontrol etmek önemlidir. Ayrıca, sorumlu sürüş motor ve bileşenleri üzerindeki baskının azaltılmasına yardımcı olur.

Taban

Motorun tabanında tek bir parça buluyoruz ve sağlam, taban veya motor bloğu veya hatta monoblok adı verilen, dökme demirden veya alüminyumdan yapılmış olup, motorun ana parçalarını içerme ve bunların dayandığı taban olma görevi vardır.

Tüm Silindirler tabanın içine yerleştirilir ve silindir kafası buna sabitlenir. Silindirler, içinde pistonların hareket ettiği “bloktaki silindirik deliklerdir”. Yanma piston tepesi ile kafa arasında gerçekleşir. Araba motorları 2 ila 12 silindire sahip olabilir, ancak bazı araçlarda 16 bile olabilir. Silindirlerin genel iç hacmi, yer değiştirmeyi belirler. 

Silindirlerin konumu da değişiklik gösterebilir ve silindirler aynı hizada, belirli bir açıyla (V motorlar) veya karşılıklı olarak angaje olabilir ve bu nedenle boxer motorlar olarak adlandırılabilir. 

Karterin içinde ayrıca krank mili veya krank mili gibi başka hareketli bileşenler de vardır. Bu, biyel kolu aracılığıyla pistonlara bağlanır ve pistonların doğrusal hareketini dönme hareketine dönüştürme görevine sahiptir.Soğutma sıvısı, motordan geçtikten sonra soğutulmak üzere radyatöre gönderilir.

Silindir kapağı

Silindir kapağı veya silindir kapağı, silindirin üst kısmıdır. motordur ve silindirler için bir kapak görevi görür. Yanma odası, pistonun üst kısmı ile silindir kafası arasında, yani hava-yakıt karışımının sıkıştırılmasının ve ardından yanmanın gerçekleştiği boşluk arasında oluşturulur. Bujinin neden olduğu kıvılcımın tetiklediği yanma, pistonu güçlü bir şekilde aşağı doğru itebilir ve mekanik enerji üretebilir.

Bu nedenle silindir kafası, hava ve yakıt girişini yönetme konusunda çok önemli bir role sahiptir. 6 silindirlerde ve egzoz gazlarının emme ve egzoz kanallarından çıkışı. Silindir kapağının üst kısmında, silindirlere gelen hava-yakıt ve silindirlerden çıkan egzoz gazı akışını düzenleyen valfler bulunmaktadır.

Vanaların hareketi bunun yerine eksantrik milleri ve triger kayışları veya zincirlerden oluşan dağıtım sistemi tarafından garanti edilir.

Pistonlar

İçten yanmalı motora sahip her araç, pistonlarla donatılmıştır , yanma döngüsü için gerekli olan, silindirler içinde kayan hareketli parçalar. Motorun çalışma döngüsü sırasında pistonlar yukarı ve aşağı hareket eder ve dört ana fazı tamamlar: emme, sıkıştırma, yanma ve genleşme.

Peki ama ne olur? özellikle mi oldu? Piston silindirin alt kısmında kayar ve havayla birlikte silindirin yanma odasına giren ve daha sonra havayı sıkıştırmak için yükselen yakıt için yer bırakır -yakıt karışımı . Bujinin neden olduğu güçlü basınç ve kıvılcım nedeniyle karışım patlar.

Yanma, pistonu kuvvetli bir şekilde aşağı doğru iter ve bu enerji diğer bileşenlere iletilir Krank milini döndüren ve pistonun hareketi tarafından üretilen doğrusal enerjiyi, tekerlekleri hareket ettiren dönme enerjisine dönüştüren biyel kolu gibi bir motor.

2Valflar

Valflersilindirin üst kısmında bulunur ve iki türdedir: 

  • Giriş, Yanma odasındaki yakıtla karışmak için havaya girin;
  • Egzoz, yanma sonucu oluşan gazları ve dumanları dışarı atmak için.

valfler kapandıklarında güçlü basınçlara maruz kalırlar. Bu nedenle mükemmel bir sızdırmazlık sağlamaları ve yanmadan kaynaklanan çok yüksek sıcaklıklara , hatta 900 °C’nin üzerinde bile dayanabilmeleri gerekir. 

Uzun yıllar boyunca içten yanmalı motorların zayıf noktalarından biriydiler çünkü kolayca bozuluyorlar ve makinenin anında arızalanmasına neden oluyorlardı. Bugün, stresin daha da yüksek olduğu spor motorlarda veya büyük deplasmanlı motorlarda bile valfleri daha güvenilir ve arızaya daha az eğilimli hale getiren metalurjideki ilerlemeler sayesinde durum iyileşti. 

Motor valfleri, kapalı konumda yatağa yaslanan ve hazneyi yanmaya karşı kapalı tutan son kısımları göz önüne alındığında “mantar valfleri” olarak adlandırılır.

Valfların hareketi, eksantrik mili tarafından düzenlenir.

Eksantrik mili

Modern arabaların motorlarında eksantrik mili silindir kafasında, valflere yakın olacak ve valflerin döndükçe açılıp kapanmasını sağlayacak şekilde yerleştirilmiştir.

silindirik bir şekle sahiptir ve kam olarak adlandırılan asimetrik çıkıntılar: dönüş sırasında valflere dokunan ve pistonlarla senkronizasyon ritmini koruyarak onları açıp kapatmayı sağlayanlar tam olarak bunlardır.

Buna karşılık, eksantrik mili bir kayış, zincir veya dişli sistemi aracılığıyla krank miline bağlanır. Bu sistem, emme stroku sırasında yakıt-havanın silindirlere girmesini, egzoz stroku sırasında egzoz gazlarının dışarı atılmasını ve krank milinin hareketinin açılma ve açılma ile senkronize olmasını sağlar. valflerin kapatılması.

Dizel ve benzinli motor arasındaki fark

Şimdiye kadar araba motorunun tanımını ve yanmalı motorun parçalarının neler olduğunu gördük. İster benzinli, ister dizel olsun.Elektriksel bir komut aracılığıyla, yanma odası içindeki karışımı ateşleyen bir kıvılcım üretirler;

  • Emme aşamasında yakıt ve hava silindire zaten karışık olarak verilir;
  • Hava-yakıt karışımı pistonlar tarafından sıkıştırılır;
  • Piston üst ölü merkezde olduğunda, buji hava-benzin karışımını ateşleyen bir kıvılcım üretir;
  • Yanmayla ulaşılan yüksek sıcaklıklar, pistonu aşağı doğru iterek güç üretir;
  • Gazlar kaçar silindir tarafından itilen egzoz valfi aracılığıyla.
  • dizel motorlarda:

    • Hava-yakıt karışımının yanması tamamen kendiliğinden gerçekleşir. bujiler gibi tetikleyicilerin yardımı olmadan
    • Emme aşaması sırasında hava silindire girer; 
    • Bu noktada hava piston tarafından sıkıştırılır;
    • Sıkıştırma nedeniyle silindirlerde bulunan hava ısınır;
    • Yalnızca bu noktada yakıt, silindire dizel yağı püskürten enjektör aracılığıyla silindire verilir; bu enjektör, sıkıştırmayla ısıtılan havayla temas ettiğinde buharlaşır ve kendiliğinden yanar.
    • Tam olarak şu şekildeki gibi: benzinli motorda yakıt-hava karışımının yanmasıyla ulaşılan yüksek sıcaklıklar pistonu aşağı doğru iterek güç üretir;
    • Çevrim, pistonun egzoz gazlarını silindirin dışına ittiği egzoz aşamasıyla sona erer
    • .

    Araba motoru parçaları: bunları bilmek neden önemlidir?

    Sizi daha bilinçli bir sürücü yapmanın yanı sıra, ana parçalar ve bunların temel bilgisine sahip olmakmotor yapısı aşağıdakiler için yararlı olabilir:

    • Acil durumlarla başa çıkma: Motor aşırı ısınırsa, radyatörün nerede olduğunu ve nasıl kontrol edildiğini bilmek yararlı olabilir. Pahalı veya tehlikeli hasarları önlemek için soğutma sıvısı seviyesi;
    • Sorunları teşhis edin: Aracınız tuhaf sesler çıkarmaya başlarsa, motor parçalarını anlamak, tamircinizle daha iyi iletişim kurmanıza ve sorunun doğasını anlayın;
    • Hasarı değerlendirin: arabanızın motoru hasar görürse, arıza türüne göre kararlar almak zorunda kalırsınız . Arıza, motorun hayati parçalarından biriyle ilgiliyse, onu değiştirmeye değip değmeyeceğini, silindir kapağını mı düzelteceğinizi yoksa motoru mu değiştireceğinizi değerlendirebileceksiniz. 

    Motorun değiştirilmesi durumunda, yeniden üretilmiş motorun performans ve güvenlik açısından yenisiyle karşılaştırılabilir olduğunu ve şunu bilin: tüm yedek parçalar yenidir; bu, zamandan ve paradan tasarruf etmenizi sağlayacak, size daha güvenli ve daha tatmin edici bir sürüş deneyimini garanti edecektir.

    .

    Yazıyı puanla
    [Toplam: 0 oy

    Yorum Yap

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Scroll to Top