Pistonun kırıldığını söylemek, mekanik arızadan tutukluğa ve pistonun erimesine kadar bir pistonun yaşayabileceği sayısız sorundan herhangi birini kapsayan bir basitleştirmedir. Bir pistonun “kırılması”, arabanın içindeki bir sorunun evriminin sentezidir.
Otomotiv sorunları evreninde, bunlardan yalnızca birkaçı kırık bir piston kadar korkulur.. Bu, normal bir günü istenmeyen bir maceraya dönüştürebilecek türden bir başarısızlıktır. Bu soruna neyin sebep olduğunu, nasıl tanınacağını ve her şeyden önce nasıl çözüleceğini birlikte öğrenelim.
Başarısızlığın nedenleri ve türleri
Piston yarıştaki bir sporcu gibidir: her şey yolunda giderse hızlı ve sorunsuz koşar. Ancak bir şeyler ters giderse, kötü bir düşüşle sonuçlanabilir. Motor sporları dünyasında piston düştüğünde sonuçları ciddi olabilir. Tahmin edileceği gibi pistonun devre dışı kalmasına yol açabilecek pek çok neden olabilir; şimdi en yaygın sorunların bir özetini görelim.
- Mekanik arıza, Piston, her motor döngüsünde, yanma odasında oluşan muazzam basınçları mekanik direnciyle desteklemelidir, eğer yanma doğru bir şekilde gerçekleşirse, pistonun korkacak bir şeyi kalmaz ve işleyişi sürekli olarak korunur, ancak yanma düzensiz, zamanından önce gerçekleşirse o zaman pistonun korkmasına gerek yoktur. patlama olgusu yaratılır, yanma odası ve piston kafası içinde, pistonun üretildiği basınçtan çok daha yüksek basınçlar üretilir ve pistonun mekanik olarak eğilmesine neden olur.
- Yüksek basınç nedeniyle tutukluk yapma sıcaklıklarda piston, soğutma sıvısı tarafından soğutulan silindirlerin içinde hareket eder, eğer motor soğutması başarısız olursa, silindirin içinde motor tutukluğu yaşarız.
- Soğutma sıvısı eksikliğinden dolayı tutukluk yapma. Yağlamada, pistonun hareketi sırasında eteği ile onu içeren silindir arasında bir yağ filminin bulunması gerekir. Örneğin yeterli yağlayıcının kullanılmaması veya yağlayıcının çok eski olması nedeniyle bu yağlama filmi eksikse, piston ile silindir arasındaki sürtünme, pistonun hızlı bir şekilde bozulmasına neden olur.
- Piston kafasının füzyonu, bildiğimiz gibi, motorun yanma odası içinde, motor ister dizel ister benzinle çalıştırılsın, her şeyin mükemmel olması için sıcaklığın düzenli olması gereken bir yanma meydana gelir. Bu odanın içi belirli değerlerde tutulmalıdır, aksi takdirde motor kötü çalışır, performans göstermez veya hasar görebilir. Özellikle yanma sıcaklığı çok yüksekse pistonun erime noktasına gelebiliriz.
Bu durum dizel motorlarda meydana gelir; örneğin, enjektörler açık kaldığında ve enjekte edilen dizel miktarı gerekenden çok daha fazla olduğunda yanma odası içindeki sıcaklıklarda çözünme noktasına kadar yüksek bir artışa neden olur. piston.
Pistonun kırılıp kırılmadığı nasıl anlaşılır?
Arızanın türüne bağlı olarak belirtiler farklı olabilir, elbette farklı bir motor sesi, özellikle pistonda bir sorun olduğunu gösterebilir. garip duman ve çalıştırma zorluğu olgusuyla bağlantılıysa.
Arabanız güçte bir düşüş göstererek tekleme yapmaya başladıysa, tam anlamıyla müzikal olmayan bir motor sesi duyuyorsanız, sizin için titreşimler hissediyorsanız daha önce oraya gitmediyseniz veya sadık arabanızın olması gerekenden daha fazla yağ içtiğini fark ettiyseniz, büyük ihtimalle pistonda sorun vardır.
Piston hasarını önlemek mümkün mü?
Dizel motorun piston sorunlarından kaçınmak genellikle düşündüğünüzden daha kolay olabilir. Düzenli bakım ve bakıma verilen önem, genellikle benzinli benzerlerine göre daha zorlu zorluklarla karşı karşıya olan dizel motorunuzun uzun ömürlü olmasını sağlamak için yeterlidir. Yağ seviyesinin sık sık kontrol edilmesi, filtrelerin temiz olduğundan ve soğutma sisteminin mükemmel çalıştığından emin olunması piston hasarını önlemek için gerekli adımlardır.
Unutmayın, özellikle dizel motorunuz söz konusu olduğunda, önlemenin tedavi etmekten daha iyi olduğunu unutmayın.
Arabanızın pistonu kırılırsa ne yapmalısınız?
Bir veya daha fazla pistonun kırılması durumunda, durup hasarın değerlendirilmesi önemlidir. Sürüşe devam etme girişimi daha fazla motor hasarına neden olabilir ve bu da daha yüksek maliyetlere yol açabilir. Bu nedenle ilk hareketiniz doğru teşhis için güvenilir bir tamirciyle iletişime geçmek ve piston probleminizin olduğunu doğrulamak olmalıdır. Kendinizi motorunuzu değiştirmek zorunda kalırsanız, paradan tasarruf etmenizi sağlayacak ve aracınızın ömrünü uzatacak bir çözüm olan, yeniden üretilmiş motorlar için FIR tarafından sunulan seçenekleri değerlendirin.
Zamanında aracınıza çağrı güvenilir tamirci Bu sadece para tasarrufu meselesi değil aynı zamanda güvenlik meselesidir. Piston arızası olması tehlikeli olabilir ve sizi en uygunsuz zamanda mahsur bırakma riski taşır.
Tamirciniz bir piston arızası tespit ederse, motorun hasar gördüğünü doğrulayın. Onarımın artık faydalı veya mümkün olmadığı noktada, yeniden üretilmiş bir motoru değerlendirmenin zamanı gelmiştir. FIR ile, yalnızca uygun fiyatlı değil, aynı zamanda garantili olan, yeniden üretilmiş motorlardan oluşan geniş bir yelpazeden seçim yapma fırsatına sahip olursunuz; bu, size güvenle direksiyon başına geçmeniz için ihtiyaç duyduğunuz gönül rahatlığı ve güveni sunar.
Sorunun daha da kötüleşmesini beklemeyin. Garip sesler duyarsanız, güç kaybı fark ederseniz veya başka ilgili belirtiler fark ederseniz harekete geçme zamanı gelmiştir. Tamircinizle iletişime geçin ve motorunuzu kontrol ettirin. FIR size yardım etmek için burada. Yeniden üretilmiş motor seçeneklerimiz ve kırık piston sorununuzu çözmenize nasıl yardımcı olabileceğimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek için sitemizi ziyaret edin. Kırık bir pistonun seyahat planlarınızı ertelemesine izin vermeyin; güvenilir bir çözüm seçin ve hemen yolunuza dönün.