Yapım aşamasındaki bir gökdelen izlenmesi gereken gerçek bir manzaradır. Çağdaş inşaatın bu heybetli devleri, yukarı doğru ivmeleriyle insanın kaydettiği ilerlemeyi ve inşaat kapasitesini belgeleyen inanılmaz yapılardır. Ancak gökdelen aynı zamanda incelik ile de eş anlamlıdır. Bu devasa binaların toplam hacmin yalnızca küçük bir kısmı için zeminde durduğunu düşünürseniz mantıklı bir kombinasyon. Bu nedenle abartılı boyutlar, bir gökdelenin inşaat aşamalarının her birine daha fazla dikkat edilmesini zorunlu kılar ve bu aşamaların, inşaat sahası izleme sayesinde kontrol altında tutulması gerekir. .
Dizin
- Gökdelen inşaatı: bilmeniz gereken her şey
- Gökdelenlerin ünlüleri : hadi onların sırlarını keşfedelim
Gökdelen inşaatı: bilmeniz gereken her şey
Gökdelenlerin giderek artan yayılışı yalnızca mimarlık alanındaki yeniliklerin sonucudur. Bu aynı zamanda belirli bir kentsel planlama ihtiyacına, yani şehirlerin aşırı kalabalıklaşmasını yönetmek için dikeylikten yararlanma, şehirleri ortadan kaldırmadan yeni konut ve işler yaratma ihtiyacına da yanıttır. çevredeki yeşil alanlar. Bir gökdelenin inşaat aşamalarına her zaman sağlam temellerle başlıyoruz. Yapının stabilitesini arttırmak için kullanılan bir teknik, su sızmasına karşı dirençli muhafaza duvarlarına sahip iki oluğun oluşturulmasını içerir. Böylece gökdelen, onu yeraltına sıkı sıkıya bağlayan bir tür hendek içinde yükseliyor. İnşaat halindeki bir gökdelen, tüm binanın ağırlığını desteklemekten sorumlu olan iç iskeleti boyunca temellerden gelişir. Üzerinde “Hizmet Çekirdeği” adı verilen bir dış iskelet bulunur. Burada, merdivenler veya asansörler gibi yapının farklı katlarını birbirine bağlayan öğeler bulunur. Malzemeler söz konusu olduğunda, çekirdekleri, tarikatları, sütunları oluşturmak için kullanılan beton üstün gelir. ve binaların %63‘ünün mega sütunları. Toplam inşaatların %32’sini temsil eden çelik-betonarme yapıları dikkate aldığımızda yüzde artmaktadır. Geri kalan %5, yalnızca çelikten yapılmış gökdelenlerden oluşur. Üretim tekniklerindeki iyileşmenin, betonu giderek daha dayanıklı hale getirdiğini, hatta neredeyse çeliğe eşdeğer hale getirdiğini, daha düşük üretim ve kurulum maliyetine sahip olduğunu belirtmekte fayda var.
Ünlü gökdelenler: hadi bunların özelliklerini keşfedelim. sırlar
Bir gökdelenin inşa edilmesiyle amaç, yalnızca işlevsel değil, aynı zamanda ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunabilen bir yapı oluşturmaktır: malzeme çalışması, akustik, ışıklandırma teknikleri ve estetik-sanatsal araştırmalar, bir gökdelenin tüm inşaat aşamalarında belirleyici ayrıntılardır. Bu durum, örneğin, Japon başkentinin dijital iletim kulesi olan Tokyo Sky Tree‘nin yanı sıra 634 metre ile dünyada türünün ikinci en yüksek binası olan Tokyo Sky Tree için de geçerlidir. 3. Kulenin silueti, çağdaşlık ve geleneği birleştiren samuray kılıçlarını hatırlatıyor. İçerisinde oteller, alışveriş merkezleri, tiyatro, akvaryum ve doğal olarak ofisler bulunmaktadır. Çin’in aynı adlı şehrinde bulunan Şanghay Kulesi, 632 metre yüksekliği sayesinde dünyanın üçüncü en yüksek gökdelenidir. Tuhaf bir yönü var: Bina her kat için yaklaşık bir derece dönüyor. Sanki bir bükülmeye maruz kalmış gibi görünen bu mimari tercihin çok özel bir işlevi var. Bölgenin iklimi aslında çok rüzgarlıdır ve doğrusal olmayan profil, yapıyı önemli ölçüde zorlayabilecek hava girdaplarının oluşumunu engellemektedir. İtalya’da bile çok ilginç özelliklere sahip gökdelenler var. Renzo Piano tarafından tasarlanan Torino’daki Intesa San Paolo genel merkezi, enerji verimliliğinin ilginç bir örneğini temsil ediyor. Binanın 166 metre yüksekliğinde ve 44 katının yer aldığı cephesi, iklim koşullarına göre görünümünü değiştiren çift cidarlı bir cepheyle karakterize ediliyor . Gökdelenin inşaatı sırasında, her yıl yaklaşık 120.000 kW/saat ve yüksek verimli klima ünitelerinin üretiminden sorumlu olan 1.500 metre fotovoltaik paneller de kuruldu. , yeraltı suyunu kullanarak çalışır. Şu makaleyi de okuyun: Milano’yu bisikletle ziyaret etmek: nasıl yapılacağını öğrenelim